Întinde o mână de ajutor

2014

”Întinde o Mână de Ajutor” 2014

Pe data de 15 noiembrie 2014, a avut loc cea de-a 17 ediție a campaniei ”Întinde o Mână de Ajutor”. Peste 100 de persoane au fost receptive și au donat sânge. Partenerii campaniei au fost: Magazinul Clic, Redis și Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești.

2013

Ambulanţa BGS Întinde o mână de ajutor, ediţia a 16 a.

Sâmbăta 9.11.2013 a avut loc a 16 a ediţie a campaniei “Întinde o mână de ajutor” Campania Naţională de Donare de Sânge, unde au donat aproximativ 200 persoane.

Inundaţii

Ideea înfiinţării Asociaţiei a apărut în urma acţiunilor întreprinse în judeţul Ialomiţa, comuna Bărbuleşti, zonă grav afectată de inundaţiile din anului 2004. Echipe de salvatori BGS, pe atunci doar agenţi ai companiei BGS Divizia de Securitate şi medici ai Ambulanţei BGS, au plecat în satele inundate. Scopul caravanei umanitare a fost de a salva persoanele sinistrate, de a oferi sprijin medical şi de a transporta mâncare şi haine.

Caravana BGS a fost alături de cei afectaţi, salvând bunuri şi evacuând zeci de persoane, oferind tratamente medicale şi ajutoare. Singura speranţă cu ocazia Paştelui a venit din partea BGS, salvatorii petrecând sărbătorile alături de sinistraţi, cărora le-au oferit o masă pascală, apropiată de cea tradiţională. În 2004 au urmat acţiuni in Dragoieşti şi Fălcoiu

În 2005 judeţul Timiş a fost şi el grav afectat, iar luna iulie a adus un nou val de inundaţii în sudul ţării. Alte sate au fost înghiţite de apă. Sute de gospodării distruse, sute de oameni rămaşi fără agoniseala de o viaţă. Echipe de salvatori au fost prezente în judeţele Olt, Teleorman şi Vrancea. În acest moment, membrii echipelor deveniseră oficial salvatori. Ei s-au alăturat autorităţilor, operând şi în aceste cazuri tot în satele cu cel mai mare risc.

Ialomiţa a fost pe lista neagră a judeţelor afectate de ploile din septembrie 2005. În Bărbuleşti s-a înregistrat cea mai dramatică situaţie. Primele echipe de salvare ajunse la faţa locului au fost cele ale Asociaţiei BGS. Timp de 12 ore, salvatorii au luptat cu apele şi cu frigul, salvând 250 de localnici.

Salvatorii BGS au ajuns în aprilie 2006 şi la Rast (jud. Dolj) în 5 maşini de teren cu care au transportat 3 bărci de asalt cu motor, o şalupă, o barcă din fibră de sticlă, veste de salvare, echipamente de scafandru, geci, corzi, lanterne şi restul de echipament necesar în situaţii de inundaţii. Ajunşi în zona calamitată, au constatat că erau singurii salvatori de la faţa locului. S-au împărţit în echipe şi au demarat operaţiunile de salvare. Astfel, au ajutat Poliţia să transporte în zona de uscat întreaga arhivă, aflată în real pericol de distrugere. Au evacuat 3 persoane care se ascunseseră în podurile caselor, refuzând să-şi abandoneze bunurile. În plus, au salvat zeci de animale abandonate şi aflate în pericol de înec.

Deszăpeziri

În luna februarie 2012, Comuna Glodeanu Silistea, jud Buzau a fost puternic afectată de căderile masive de zăpadă şi de viscol. În unele locuri zăpada a depăşit 7 metri înalţime, acoperind deopotriva case, hambare, adăposturile pentru animale. Cei peste 4600 de locuitori ai comunei au fost în situaţie de calamitate. Zeci de persoane au ramas blocate în case, marea lor majoritate fiind în varsta şi cu o stare de sanatate precară. Cea mai mare parte a puţurilor şi fântânilor au fost inutilizabile fiind acoperite de troiene. Comuna nu a putut primi alimente sau apa timp de 2 zile, din cauza drumurilor impracticabile. În comuna au existat decese datorate viscolului. BGS, alături de partenerii săi, fabricile de paine Baneasa si Lujerul, au dat o mână de ajutor oamenilor aflaţi în nevoie.

BGS a deplasat la Glodeanu Siliştea 210 agenţi şi 42 de autovehicule performante de teren. În plus, au fost duse în localitate şi buggy-urile de off road extrem ale BGS, pentru a putea accesa cele mai izolate locuinţe. Folosind 95 de lopeţi, special achiziţionate pentru această deplasare, salvatorii BGS au curaţat de zăpadă numeroase case, au creat sanţuri de acces la magaziile de lemne, la grajdurile de animale, la fântâni/puţuri. Unele dintre case au necesitat eliberarea din zapadă a ferestrelor şi uşilor, pentru evacuarea locatarilor. Din partea BGS Divizia Medicala au participat la acţiune asistenti şi medici, consultând la faţa locului persoanele care aveau probleme de sanatate.

Acţiuni de acest gen au avut loc şi la Râmnicu Sărat, Lehliu şi Chiliile. La aceste actiuni se adauga efortul BGS Divizia Medicală, care lucrează la capacitate maximă pentru deplasarea pacienţilor de dializă, cu autovehicule de teren.

BGS a deszăpezit şi adapostul de căţei de la Glina. Vântul puternic şi ninsoarea au pus stăpânire pe zona Glina,Ilfov, unde adapostul se situează. Echipa Diviziei de Dezastre şi Calamităţi BGS a intervenit pentru a da o mână de ajutor şi a participat la deszăpezirea adaposturilor celor 300 de câini comunitari aflaţi în grija Asociaţiei A Doua Şansă.

Copii dispăruţi

Fidelă misiunii de a salva vieţile celor aflaţi în dificultate, Asociaţia „BGS pentru Dezastre şi Calamităţi”, cu sprijinul financiar şi al salvatorilor din cadrul companiilor BGS DIVIZIA DE SECURITATE şi AMBULANŢA BGS MEDICAL UNIT, a participat începând cu anul 2004 la numeroase acţiuni de căutare a unor copii dispăruţi. Cele mai mediatizate au fost următoarele:

2004: Căutarea copilului Vlad Tudor, dispărut de lângă mama sa în apropierea Mănăstirii Cocoş şi găsit fără suflare în Pădurea Babadag.

August 2005: BGS a mobilizat echipele de salvatori pentru găsirea micuţei Andreea Dodan, dispărută din satul Plopeni, Constanţa.

Mai 2006: Salvatorii BGS au participat la căutarea copilului Radu, dispărut din satul Chiliile, Buzău. A fost găsit şi stabilizat cu ajutorul Ambulanţei BGS. Septembrie

2006: Căutarea micuţului Marian Iordache, de 2 ani, dispărut din curtea casei bunicilor, situată în comuna Hăneşti, Botoşani. Noiembrie 2006: Căutarea micuţei Roxana Iakab, dispărută din comuna Hoghiz, Braşov.

Februarie 2007: Căutarea copilului Stoica Adrian de 9 ani, din Sinteşti, Ilfov.

Ianuarie 2008: Căutarea unei fetiţe de 12 ani (Mariana Rainea), în Chitila (Ilfov).

Mai 2008: Căutarea copilului Ali Sezer, de 3 ani, din jud. Constanţa.

Octombrie 2008: Căutarea unei fetiţe de 4 ani din Giurgeni, jud. Neamţ, găsită în urma acţiunii. August 2009: căutarea copilului Constantin Velcev de 7 ani, din Techirghiol, dispărut în staţiunea Rânca, negăsit în urma acţiunii.

În toate aceste cazuri, salvatorii au fost mobilizaţi în urma apelurilor disperate ale membrilor familiilor celor dispăruţi, primite la dispeceratul companiei BGS DIVIZIA DE SECURITATE sau de către conducerea Grupului BGS. De asemenea, compania BGS DIVIZIA DE SECURITATE s-a implicat în prevenirea acestui fenomen, participând în 25 mai 2008 alături de „Jurnalul Naţional”, la campania de presă „Copilul tău este în siguranţă?”. Pe lângă aceste cazuri, în care copiii au fost declaraţi dispăruţi la Poliţie, în activităţile curente de pază a unor zone de agrement din capitală, agenţii BGS s-au confruntat şi cu situaţii de găsire a unor copii rătăciţi şi disperaţi, care nu-şi găseau părinţii / supraveghetorii.

Umanitare

De 8 ani Asociatia pentru situaţii de Dezastre si Calamităţi BGS prin voluntarii săi, a reuşit să ajungă în zeci de sate izolate pentru a le aduce ajutoare alimentare în preajma sarbatorilor de Paşte şi Crăciun
20.12.2007 În cadrul campaniei Zoom pe România, BGS a distribuit alimente şi produse de igienă persoanelor nevoiaşe din Bacău. Echipajele BGS au distribuit produsele unui număr de 200 familii aflate în dificultate.
24.04.2008 45 de maşini de teren încărcate cu alimente şi dulciuri a ajuns de această dată în cele şase sate ale comunei Chiojdu din munţii Buzaului
13.12.2008 Operaţiune umanitară BGS: Dani Oţil, Izabela Caragea şi Catalina Mihăescu au fost Salvatori BGS pentru o zi
Peste 40 de maşini de teren special echipate pentru condiţii de iarnă şi relief extrem au plecat spre Chiliile, un sat izolat de munte de lângă Buzău si le-au oferit ajutoare.
17.04.2009 Cu ocazia sărbătorilor de Paşte, BGS a iniţiat o acţiune umanitară pentru ajutorarea oamenilor din zone defavorizate din Întorsura Buzaului
21.12.2009 În cadrul campaniei Zoom pe România, BGS a distribuit alimente şi produse de igienă persoanelor nevoiaşe din comuna Chiliile, Buzău.
23.11.2010 In perioada 01-16 decembrie, diviziile membre ale grupului BGS au adunat ajutoare care au fost distribuite între 17-24 decembrie persoanelor nevoiaşe din localităţile izolate din zona comunei Chiojdu – jud. Buzău.
16.12.2011 Membrii Asociaţiei non-profit de salvatori BGS au dus ajutoare oamenilor din catunele izolate ale comunei Chiliile, judetul Buzau. “Mosul BGS” a dus opt tone de alimente la peste 300 de locuitori care trăiesc în izolare şi sărăcie, aflaţi în cinci sate răspândite pe mai multe dealuri.
18.02.2012 Asociaţia pentru situaţii de Dezastre şi Calamităţi BGS prin voluntarii săi, a ajuns în judeţul Vrancea pentru a duce ajutoare umanitare în comuna Ploşcuteni. Convoiul format din 12 maşini de teren a ajuns la oameni şi a împărţit 360 saci cu alimente.
22.02.2012 Salvatorii BGS au mers la Casa de Copii Pinocchio din Sectorul 3 pentru a duce ajutoare.
19.12.2012 Salvatorii BGS au ajuns în Chiliile cu peste 300 de pachete alimentare.
18.12.2013 BGS ajunge iar la Chiliile, convoi format din 12 maşini.